Welkom bij het enige open zakelijke glasvezelnetwerk
van Alphen aan den Rijn

Maak een afspraak

Interview
4 vragen over Alphen on Fiber beantwoord

Al meer dan 100 ondernemers zijn aangesloten op het netwerk van Alphen on Fiber en er volgen er nog meer. We merken dat er soms nog wat vragen zijn. De meest gestelde vragen beantwoordt Dex van Hofwegen, een van de adviseurs van Alphen on Fiber.

1. Wat houdt een aansluiting op Alphen on Fiber in?
"Met de aansluiting op onze glasvezelkabel ben je een contract aangegaan voor het vastrecht van de kabel. Anders verwoord: wij leggen de kabel en zorgen dat deze werkt, daar betaal je voor. Stap twee is het dienstenpakket. Bij ons betaal je voor de kabel, bij de provider betaal je voor de diensten zelf."

2. Waarom bestaat bij Alphen on Fiber een splitsing tussen de kabel en de diensten?
"In de oude situatie komt het vaak voor dat je zowel de kabel (=vastrecht) als de diensten van dezelfde aanbieder af moet nemen. De overstapkosten zijn vaak hoog, je zit meestal vast aan lange contracttermijnen en je betaalt misschien wel voor diensten waar je helemaal geen gebruik van maakt.

Wij doen dit anders. We hebben een open netwerk, wat betekent dat wij elke provider kunnen koppelen aan de kabel die bij jou naar binnen ligt. Wij geloven dat dit de beste oplossing is. Je zit bij ons niet vast aan de diensten, omdat je behoefte snel kan veranderen en dit niet altijd bij de huidige provider kan. Bij ons open netwerk zijn de contracttermijnen van providers korter en de overstapkosten lager, zodat je altijd baas kan zijn over je eigen portemonnee.

Kortom: Het is mogelijk om van dienstenprovider te veranderen, zonder dat je opnieuw een dure investering doet voor de kabel. Zo is vrijheid dus veel goedkoper!"

3. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een provider?
"Providers zijn er in verschillende soorten en maten. Het is belangrijk om jezelf af te vragen of je meer service wil of juist kiest voor een lagere prijs. Dit zijn doorgaans de keuzes die je van een provider krijgt. Een tip is om de provider te vragen naar hun Service Level Agreement (SLA). Hierin staat onder andere wat de acties zijn die de provider onderneemt, mocht je dienst ooit uitvallen. Ook staat hier de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de diensten beschreven.

Daarnaast is het handig om te vragen naar de overboeking. Is deze bijvoorbeeld 1:10? Dan betekent dit dat de snelheid gedeeld wordt met 10 gebruikers. Dit ligt niet aan de buren (zoals bij ADSL), maar wordt bepaald in het hoofdnetwerk van de provider. Wil je totaal geen internet delen? Dit kan met glasvezel ook. Zorg dan voor een 'premium' pakket bij de provider, daar is de overboeking 1:1.

Ook is het goed om te weten welke diensten je af wilt nemen. Lokale partijen zijn vaak geneigd om expert te zijn op het gebied van losse diensten (meer specialistisch), terwijl de landelijke providers eerder totaalpakketten aanbieden. In het laatste geval zou je dus relatief goedkoper meerdere diensten af kunnen nemen, zonder op de service in te leveren. Dit verschilt per provider.

Wij snappen dat je soms door de glasvezelbomen het bos niet meer ziet. Voor de verschillende prijzen hebben wij een benchmark gemaakt, waar je providers kunt vergelijken met verschillende pakketten. Zo zie je zelf welke het goedkoopste is voor de behoefte van jouw bedrijf."

Hebben jullie banden met providers of adviseren jullie daar in?
"Er zijn meer dan dertig providers op ons netwerk aangesloten, dat zou ook jouw lokale ICT'er kunnen zijn. Zoals eerder genoemd is Alphen on Fiber een open netwerk, omdat wij geloven in de kracht van marktwerking. Wij trekken daarom geen providers voor. Wel adviseren wij, door te luisteren naar jouw behoeftes en daarop in te spelen. Een greep uit de aangesloten providers is te vinden op onze website. Twijfel je of de huidige provider over ons netwerk levert? Dit kun je altijd aan een van ons vragen."

Interesse?
Klinkt het idee van een open netwerk, supersnel internet en goedkope vrijheid jou ook goed in de oren? Neem dan contact op met Dex via 0172-504444 of stuur een e-mail naar dex@alphenonfiber.nl.

 

Terug